Audioquest DragonFly DAC - Vergelijking

Audioquest DragonFly DAC - Vergelijking
Posted in: Audioquest

Audioquest DragonFly DAC - Vergelijking

Laat ons eerst kennis maken met de Audioquest DragonFly familie en een aantal gerelateerde producten. De drie modellen in de DragonFly-familie zijn DragonFly Black, DragonFly Red en DragonFly Cobalt. Deze zijn allen compatibel met de belangrijke streaming-apps, waaronder MQA voor Tidal, Qobuz, Spotify en Apple Music. De belangrijkste toepassing is het verbeteren van de geluidskwaliteit van je koptelefoon of actieve luidsprekers. Het verschil hoort u meteen! Bij HiFi.eu kan je natuurlijk elke Audioquest DragonFly kopen, zodoende je de met uw eigen producten thuis kunt uitproberen – Try your HiFi @ Home!

De DragonFly hifi DACs elimineren het grootste obstakel bij audio vanuit computers - de goedkoop gemaakte interne geluidskaart in de meeste consumentenelektronica. Je weet misschien niet eens wat je hebt gemist vanuit je eigen hoofdtelefoon totdat je het verschil hoort met een DragonFly!

Eerst en vooral: Hoe gebruik je een DragonFly Digital to Analog Converter (DAC)?

DragonFlys zijn kleine digitaal naar analoog converters (DAC) die ook een hoofdtelefoonversterker bevatten. Hun grootte en vorm lijken op een kleine USB-stick.  Je sluit DragonFly aan op de USB-poort van een computer of je telefoon (via een DragonTail kabel) om luidsprekers of koptelefoon tot leven te laten komen.

DragonFly's vervullen drie functies in high-end audio-opstellingen: externe DAC, voorversterker en draagbare hoofdtelefoonversterker (zoals de Chord Mojo).

Aan de ene kant van de kleine DragonFly kun je een headphone aansluiten via de mini-jack ingang of zelfs een set actieve luidsprekers of een audiosysteem. Voor dat laatste heeft u een aux naar RCA Audioquest kabel nodig. Daarvoor raden we bijvoorbeeld de Audioquest Golden Gate kwaliteit aan.

Er is bijna sprake van magie en het gebeurt allemaal in de DragonFly waar een zeer speciale interne DAC-chip het digitale signaal van je smartphone, tablet of computer omzet in het verbeterde analoge signaal dat je hoort. Een gelijkaardige DAC-chip zit ook in uw PC, laptop of telefoon, maar is van zeer lage kwaliteit omdat de producenten van deze producten natuurlijk geen aandacht hebben voor high-end audio.

Zelf wanneer je muziek of concerten beluistert op YouTube of Vimeo verbetert de Audioquest DragonFly de ervaring al drastisch. Omdat DragonFly niet alleen functioneert als een digitaal-naar-analoog converter, maar ook als een hoofdtelefoonversterker, is het een geweldige manier om de luisterervaring met een hoofdtelefoon te verbeteren - overal onderweg of thuis.

Dit maakt de DragonFly een geweldige keuze voor mensen die collecties digitale audiobestanden bezitten (van MP3 tot hi-res) of voor degenen die muziek streamen van Spotify, Qobuz, Tidal, Deezer of een andere streaming-muziekservice. De DragonFly kan het allemaal.

Kenmerken & Technologie

Deze kwaliteiten en functies delen alle huidige DragonFly’s:

  • Compatibel met Apple®- en Windows-pc's® voor een aanzienlijk beter geluid.

  • Alle bestanden in hoge resolutie afspelen, inclusief ondersteuning voor MQA bij het streamen van hi-res Tidal Masters.

  • Ondersteuning voor het afspelen van digitale muziek met samplefrequenties tot 24-bits 96 KHz.

  • Stuur een breed aantal aan laag- tot hoogrendement hoofdtelefoons aan en ondersteunt volumeregeling voor actieve luidsprekers of een eindversterker.

Audioquest DragonFly Black vs. DragonFly Red

Omdat de originele DragonFly beperkt was tot alleen computers, werd deze vervangen door DragonFly Black en DragonFly Red om ook gebruik te kunnen maken van je mobiele apparaten. Daarvoor moest het stroomverbruik tot een minimum gereduceerd worden en maken ze gebruik van ruisvrije voedingen.

In ons exclusieve interview met het bedrijf gaf AudioQuest ons wat achtergrondinformatie over wat leidde tot de nieuwe DragonFly Black and Red-ontwerpen:

"Door een uitzonderlijk laag stroomverbruik en ruisarme voedingen te combineren, heeft de nieuwe microcontroller de huidige aantrekkingskracht van DragonFly verminderd tot het punt waarop het met succes kon worden gebruikt met handheld-apparaten.

Audioquest was in staat om de geluidskwaliteit van de originele DragonFly te verbeteren en tegelijkertijd aan een heel lage prijs op de markt te brengen.  Aan €119 is DragonFly Black misschien wel het grootste koopje om je geluidskwaliteit te verbeteren binnen de high-end audio!

De DragonFly Black is voorzien van een ESS ES9010 DAC-chip met een snelle roll-off filter voor natuurlijk muzikaal geluid. De PIC32MX270 microprocessor met 32-bit architectuur heeft de besproken extreem lage stroomopname.

We denken dat de DragonFly Black een ongelooflijke USB DAC is voor zijn geld. Aan die prijs heeft Audioquest voor iedereen de mogelijkheid gegeven om de geluidsinstallatie of koptelefoon levendiger laat klinken. Wie zou er niet voor kiezen?!

Om een zo groot mogelijk aantal hoofdtelefoonliefhebbers tevreden te stellen, wist AudioQuest dat het ook een model met een hogere uitgangsspanning zou moeten ontwerpen. Daarvan is Audioquest DragonFly Red met een vermogen van 2,1 volt het resultaat.

Deze heeft de verbeterde ESS ES9016 DAC-chip aanboord in combinatie met dezelfde PIC32MX270 microprocessor. De bekende ESS Sabre 9601 biedt 2,1 volt output - ongeveer dezelfde output als een cd-speler waarmee bijna elke hoofdtelefoon op de markt aan te sturen is of je een hoger volume en dynamiek kunt bereiken dan met de Audioquest DragonFly Black.

Bij HiFi.eu vinden we dat de instapversie mooi klinkt en dat je veel waarde hebt voor je geld, maar als je de krachtigere uitgang nodig hebt om een minder efficiënte hoofdtelefoon of draadloze speakers aan te sturen, tilt DragonFly Red de prestaties naar een hoger niveau.  Het verschil dat u hoort op een goede hoofdtelefoon of actieve luidsprekers is de kleine extra naar onze mening zeker waard. Audioquest DragonFly Red kopen kan hier!

Wat biedt de nieuwste DragonFly Cobalt dan nog meer?

We maken graag voor u nog het vergelijk tussen Audioquest Dragonfly Cobalt vs. DragonFly Red. DragonFly Cobalt bevat de de meest high-end componenten zonder afbreuk te doen aan de prestaties op audiofiel niveau - een opmerkelijke prestatie! Het is de best klinkende DAC die Audioquest ooit heeft gemaakt en meteen ook de beste USB-DAC in zijn prijsklasse. Wij hebben de ze beluistert met de Hifiman Sundara, die we vaker als ‘instap’ referentie hoofdtelefoon gebruiken en met de betere Meze 109 Pro en de verbeteringen zijn gewoon fantastisch.

Als je een DragonFly Red of Black of de originele DragonFly hebt, zul je tevreden zijn met de verbeteringen in geluidskwaliteit. Begrijp ons niet verkeerd - de Red en Black zijn geweldige producten, maar als je eenmaal het verschil hoort met DragonFly Cobalt, is het moeilijk om nog terug te keren.

De belangrijkste verbeteringen komen tot stand dankzij de ESS ES9038Q2M DAC-chip voor het meest natuurlijke gedetailleerde geluid. De betere PIC32MX274 microprocessor vermindert opnieuw de stroomopname en verhoogt de verwerkingssnelheid met 33% ten opzichte van DragonFlys Black en Red. De ESS Sabre 9601 levert 2,1 volt output zoals de Dragonfly Red en stuurt de meest veeleisende hoofdtelefoons aan. Twee volt is ook voldoende om elke eindversterker aan te drijven, zodat u de Cobalt kunt gebruiken als voorversterker voor een eindversterker of een paar actieve luidsprekers.  Tot slot is de verbeterde filtering van de voeding ontworpen om WiFi, Bluetooth en mobiele ruis te verminderen.

Audioquest DragonFly Cobalt is zonder twijfel de beste van de drie DACs die het meest natuurlijke en meeslepende geluid biedt. Met het verschil dat je hoort zal je alle je muziek opnieuw willen beluisteren!

Tot slot: Dragonfly Black vs. DragonFly Red vs. DragonFly Cobalt

Eigenlijk kan je geen fouten maken met de aankoop van een Audioquest DragonFly. Alle drie de DragonFlys zijn uitstekende producten en je koopt het best product aan dat prijspunt gelijk welke je kiest. Als uw hoofdtelefoon of systeem van behoorlijke kwaliteit is, zult u onder de indruk zijn van de verbeteringen die u van een van beide krijgt. De DragonFly’s zijn allen letterlijk plug and play met alle mobiele apparaten en computers en ze hebben allemaal genoeg stroom om de meeste hoofdtelefoons aan te sturen.

Als u echter het luisteren naar muziek op uw koptelefoon naar een hoger niveau wil tillen, dan biedt DragonFly Cobalt of Red meer output (2,1 volt) om de meest veeleisende hoofdtelefoon aan te sturen. Wil je échter audiofiele prestaties, bijvoorbeeld voor een Hifiman hoofdtelefoon of Meze hoofdtelefoon, dan is de DragonFly Cobalt jouw product!

Try your HiFi @ Home en alvast veel luisterplezier!

Gerelateerde berichten